داروها

امپول تری فلوئوپرازین (Trifluoperazine) چیست؟

امپول تری فلوئوپرازین دارویی برای درمان بیماری‌های روانی شدید مانند روان‌پریشی است. همچنین از این دارو برای کنترل اضطراب، بیماری دو قطبی و اسکیزوفرنی هم استفاده می‌شود. درواقع Trifluoperazine به عنوان یک داروی کمکی در مدیریت کوتاه مدت اضطراب، علائم افسردگی ثانویه و بی‌قراری شناخته می‌شود که برای درمان تهوع و استفراغ هم کاربرد دارد.

در این مقاله از مجله اینترنتی مگینفا، قصد داریم شما را به طور کامل با این داروی کاربردی آشنا کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید…

مشخصات دارو

نام عمومیتری فلوئوپرازین
نام تجاری®TRIFLUZIC
شکل داروییآمپول تزریق عضلانی 1mg/1ml
دسته بندی داروییفنوتیازین ها
دسته بندی درمانیضد روان پریشی، ضد اضطراب
دسته بندی مصرف در بارداریرده C

اثربخشی و کاربرد تری فلوئوپرازین

این دارو برای درمان علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری اسکیزوفرنی و سایر اختلالات روانی، به ویژه از نوع پارانوئید کاربرد دارد. همچنین ممکن است از امپول تری فلوئوپرازین به عنوان داروی کمکی در مدیریت بیمارانی که دچار بی‌قراری شدید روانی حرکتی و رفتارهای تشنجی خطرناک هستند استفاده شود.

نحوه اثربخشی فلوئوپرازین به این صورت است که موجب انسداد گیرنده‌های دوپامینی D1 و D2 در مغز می‌شود. همچنین ترشح هورمون‌های هیپوتالاموس و هیپوفیزیال را کاهش داده و در نتیجه بر متابولیسم پایه، دمای بدن، هوشیاری، اعصاب محرک رگ‌ها و استفراغ تأثیر می‌گذارد.

نحوه جذب

داروی فلوئوپرازین به شکل‌های گوناگونی وجود دارد و روش جذب آن به شکل استفاده بستگی دارد اما از طریق تزریق عضلانی به سرعت جذب می‌شود. شکل‌های خوراکی این دارو مانند قرص تری فلوئوپرازین، در مدت زمان 1/5 تا 6 ساعت از طریق دستگاه گوارش جذب می‌گردد.

روش توزیع

دارو به طور وسیع در تمام بدن از جمله شیر مادر توزیع شده و پیوند بالای %90 به پروتئین‌های پلاسما دارد.

سوخت و ساز

این دارو در مقادیر بالایی در کبد متابولیزه می‌شود اما هیچ متابولیت فعالی تشکیل نمی‌دهد. متابولیت اصلی و احتمالا فعال آن N-oxide است. از متابولیت‌های دیگر این دارو می‌توان به سولفوکسید و مشتق 7 هیدروکسی اشاره کرد.

طریقه دفع دارو

عمر نهایی این دارو حدودا 22 ساعت است و از طریق کلیه‌ها و مجاری صفراوی دفع می‌گردد.

عوارض جانبی امپول trifluoperazine

این دارو هم همانند سایر داروها دارای عوارضی است که در ادامه به چند مورد آن اشاره می‌کنیم :

  • خشک شدن دهان
  • تاری دید
  • آسیب کبدی
  • خواب آلودگی و کاهش هوشیاری
  • سرگیجه، سردرد، بی خوابی
  • کما
  • افزایش فشار خون خصوصا در حالت ایستاده
  • افزایش وزن
  • بروز حساسیت بالا نسبت به دارو
  • ضعیف شدن مغز استخوان
  • بروز حساسیت و مشکلات پوستی
  • عدم ترشح شیر در مادران شیرده
  • اختلالات دستگاه تناسلی از جمله مشکلات ادرار در آقایان و بروز قاعدگی نامنظم در زنان

شیوه نگهداری دارو

ویال تری فلوئوپرازین می‌بایست از یخ زدگی محافظت گردد. همچنین در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد و به دور از نور آفتاب نگهداری شود.

نکات مهم در تزریق امپول تری فلوئوپرازین عضلانی

  1. قبل از تزریق این آمپول حتما پزشک خود را در جریان سابقه بیماری‌های خود از جمله : حساسیت به دارویی خاص و بروز علائمی مانند : کهیر، خارش، سرفه و بروز اختلالات تنفسی قرار دهید.
  2. پس از تزریق آمپول عضلانی این دارو برای مدتی به حالت درازکش باقی بمانید.
  3. استفاده از این دارو برای بیمارانی که سن بالایی دارند توصیه نمی‌شود چرا که ریسک مرگ و میر افراد مسن مبتلا به روان پریشی را افزایش می‌دهد.
  4. ترکیبات امپول تری فلوئوپرازین به نحوی است که آستانه تشنج را پایین می‌آورد، لذا برای بیمارانی که از داروهای ضدتشنج استفاده می‌کنند باید با احتیاط تجویز شود و دوز داروی ضدتشنج برای این دسته از افراد افزایش یابد.
  5. مصرف فلوئوپرازین اثرات کاهش هوشیاری و خواب آلودگی دارد، بنابراین پس از تزریق امپول تری فلوئوپرازین از رانندگی و با انجام فعالیت‌های خطرناک خودداری کنید.
  6. در مواردی نادر مشاهده شده که بیماران با استفاده از این دارو دچار یرقان کلستاتیک و یا آسیب‌های کبدی شده اند. در این صورت سریعا به پزشک خود اطلاع داده و از تزریق فلوئوپرازین خودداری کنید تا پزشک روش درمانی دیگری را برای شما انتخاب کند.
  7. دسته بندی مصرف داروی فلوئوپرازین در بارداری، رده C قرار گرفته است و تنها باید با تجویز پزشک متخصص از این دارو استفاده شود. عوارض داروهای رده C هنوز به طور کامل مشخص نشده‌اند و پزشک زمانی که احساس کند عوارض این دارو از فواید آن بیشتر است، ممکن است مصرف آن را قطع کند.

مقایسه امپول تری فلوئوپرازین با داروهای دیگر

امپول تری فلوئوپرازین به عنوان یک دارو برای درمان اختلالات روانی، اثراتی مثل : کاهش هالوسیناسیون (توهم)، کاهش افسردگی و رفع بی خوابی دارد. همچنین می‌تواند برای رفع استرس، ترس و اضطراب بیماران مفید واقع شود.

در طرف مقابل اما داروهای دیگری مانند ریسپریدون، کوئتیاپین یا کلوزاپین نیز برای درمان و کاهش اختلالات روانی مورد استفاده قرار می‌گیرند اما هر کدام از این موارد اثرات و عوارض جانبی متفاوتی دارند.

به عنوان مثال ریسپریدون می‌تواند به عنوان یک داروی ضدروان‌پریشی و ضد اضطراب استفاده شود و در مقایسه با تری فلوئوپرازین اثرات جانبی کمتری دارد. از سوی دیگر، کلوزاپین به عنوان یک داروی ضد اضطراب و خواب‌آور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از هر دارویی حتما باید با تجویز پزشک باشد چرا که هر کدام از آنها فواید و عوارض خاص خود را خواهند داشت. بهتر است از مصرف خودسرانه داروها خودداری کنید و برای استفاده هر کدام با پزشک متخصص مشورت کنید.

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص امپول تری فلوئوپرازین، میزان اثربخشی، کاربردها و عوارض این دارو صحبت کردیم. پسشنهاد می‌کنیم پس از تزریق عضلانی این دارو، به نکات و توصیه‌هایی که پزشک به شما گوشزد نموده عمل نمایید و هرگونه علائم و عوارض جانبی آن را سریعا به پزشک خود اطلاع دهید تا اقدامات درمانی مناسب صورت گیرد.

اگر شما هم تجربه استفاده از امپول trifluoperazine را دارید، خوشحال خواهیم شد در بخش دیدگاه ها، در مورد نحوه استفاده از این دارو و یا عوارض آن، نظر خود را با سایر کاربران در میان بگذارید تا آن ها نیز از تجربیات گران‌بهای شما بهره مند شوند.

منبع
medicines.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا